Vedtekter Fredheim barnehage

VEDTEKTER FOR FREDHEIM BARNEHAGE 

 

 

1.Eier 

Fredheim Barnehage drives av Norsk Luthersk Misjonssamband gjennom NLM Barnehagene AS. 

Styret for aksjeselskapet er ansvarlig organ for barnehagen og det organet som representerer eieren.  

Eier kan ikke hente utbytte fra barnehagedriften. 

 

2.Formålsbestemmelse 

A) Barnehagens formålsparagraf. Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehage skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger. Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.  

 

B) Eiers formål for barnehagen. 

Barnehagen skal, i nær forståelse og samarbeid med hjemmet, hjelpe til med å gi barna en kristen oppdragelse i et godt og trygt miljø. Arbeid med lek, læring og sosial kompetanse skal smalet bidra til barnas allsidige utvikling. Våre verdier skal gjenspeile ansvar og omsorg for mennesker rundt oss, både lokalt, nasjonalt og globalt.  

 

3.Forvaltning av barnehagen 

Barnehagen blir drevet i samsvar med Den Norske Kirkes bekjennelsesskrifter, Lov nr 064 av 17. juni 2005 om barnehager og forskrifter til loven, rammeplan for barnehager, og de forskrifter og retningslinjer som departementet til enhver tid fastsetter.  I samsvar med barnehagelovens § 1, fjerde avsnitt, blir barnehagen drevet med utvidet kristen formålsparagraf.  Kristen tro, etikk og menneskesyn skal være grunnlaget for alt som barnehagen foretar seg.  Barnehagens vedtekter og årsplaner skal bygge på samme grunnvoll og være med i grunnlaget for driften av barnehagen. 

 

4.Avtale om drift 

Barnehagen blir drevet av Norsk Luthersk Misjonssamband med offentlig tilskudd fra Stavanger kommune. Barnehagen er godkjent av Stavanger kommune. 

 

5.Opptak av barn 

Etter barnehagelovens § 17 skal alle godkjente barnehager i kommunen samarbeide om opptak av barn.  Kommunen skal legge til rette for en samordnet opptaksprosess, der det tas hensyn til barnehagenes mangfold og egenart.  Brukernes ønsker og behov skal tillegges stor vekt ved selve opptaket. Det skal søkes elektronisk på eget skjema. 

 

  • Opptaksmyndighet 

I samarbeid med Stavanger Kommune foretar Daglig leder eller dennes stedfortreder opptak av barn i barnehagen.  

  • Opptakskrets 

       Barn fra alle kommuner kan søke om plass i barnehagen.   

  • Opptakskriterier. 

Ved opptak prioriteres barn i denne rekkefølge: 

  1. Barn med nedsatt funksjonsevne, i samsvar med barnehagelovens § 18, og barn som det er fattet vedtak om etter lov om barnevernstjenester §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd. 

  1. Ansattes barn 

  1. Søsken til barn som har plass i barnehagen  

  1. Barn som har Fredheim som 1. prioritet. 

  1. Tilstrebe en hensiktsmessig alderssammensetning og sikre en forsvarlig drift. Står to søknader likt,vil opptak skje etter søknadsdato. 

  • Opptakets lengde 

Tilbudet om barnehageplass gjelder fra opptaksdato, angitt i brev med tilbud om barnehageplass, og fram til skolepliktig alder. 

  • Opptakstidspunkt og oppsigelsesfrist 

Opptak av barn skjer hele året, men hovedsakelig ved samordnet opptaksprosess. 

Daglig leder kan, etter søknad, tilby barnehageplass utenom hovedopptak. 

Oppsigelse skal være skriftlig.  Gjensidig oppsigelsestid av barnehageplass er 2 måneder, regnet fra 1. i måneden etter at oppsigelsen er mottatt. Denne kan reduseres til 1 måned dersom barnehagen får tatt inn nytt barn i løpet av første måned i oppsigelsestiden. Dersom oppsigelsen gjelder fra og med 1. april, må plassen betales ut barnehageåret. Det vil si at barn som ønsker å slutte etter 31.mai, også må betale for juni og juli måned. Oppsigelsestiden gjelder også for barn som det er takket ja til plass for, men der foreldre/foresatte ombestemmer seg. Oppsigelse fra barnehagens side krever saklig grunn.   

  • Klageadgang 

Ved hovedopptak kan søker klage over avslag på søknad om barnehageplass, samt på avslag om å få sitt første eller andre ønske oppfylt. 

Utenom hovedopptak kan bare søkere til barnehagen med lovfestet rett til prioritet etter barnehagelovens §18 klage dersom de ikke får plass (se”Opptakskriterier”pkt a) 

Klage fra søkere rettes til Oppvekstservice - Stavanger kommune. Reglene for klageadgang finnes i Forskrift om saksbehandlingsregler ved opptak i barnehage, forskrift 2005-12-16 nr. 1477. 

 

6.Foreldrebetaling 

Barnehagelovens § 19 forplikter offentlige myndigheter til å behandle alle godkjente barnehager likeverdig i forhold til offentlige tilskudd.  Så lenge stat og kommune følger opp bestemmelsen i barnehageloven, vil barnehagen følge statens bestemmelser om foreldrebetaling. Barnehagen følger kommunens satser for foreldrebetaling. 

Foreldrebetaling er forskuddsvis, Det betales for 11 mnd. pr år.  August er betalingsfri. Betaling for kostpenger kommer i tillegg.  Foreldre kan ved tildeling søke om moderasjon dersom familien samlet sett har en lavere inntektsgrense enn fastsatt. For detaljer om foreldrebetaling jfr. barnehagens eget skriv om bestemmelser om foreldrebetaling i NLM`s barnehager 

 

7.Mislighold 

Dersom betaling ikke finner sted innen fristen, sendes purre-/inkassovarsel 10 dager etter forfall. 

Det blir beregnet forsinkelsesrente/morarente av utestående beløp (p.t. 12 %). 

NB! Det blir sendt bare ett purre-/inkassovarsel (purreinkasso). Dersom betalingen fortsatt uteblir, går saken til inkasso.Dersom oppfordringen om betaling fra inkassobyrået ikke overholdes, vil det bli sendt oppsigelse av plassen. Oppsigelsen vil være gjeldende fra den 1. eller 15. i måneden, med 1 måneds oppsigelsestid. 

 

8.Arealutnytting 

Barnehagens lekeareal er 341 m .Barnehagenfølger kommunens norm for arealutnytting på 5,5m pr barn under 3 år og 4 m² pr barn over 3 år. 

 

9.Åpningstider/ferieordning 

Barnehagen skal drives som en heldagsbarnehage for barn i alderen 0- 6 år.  

Åpningstiden er fra kl. 07.00 til kl. 16.30, 5 dager i uken, 12 måneder i året. Barnehagen er stengt julaften, nyttårsaften og onsdagfør skjærtorsdag, samt 5 planleggingsdager fordelt gjennom året.  

Barn i barnehagen skal ta ut ferie i så mange dager som ferieloven bestemmer. Minst tre uker tas ut i sammenheng i perioden 1. juni til 30.september. Barnehagen må ha melding innen 1.mai om når barna skal ha ferie. Endringer etter denne tid må avtales med styrer i barnehagen.  

Barnehagen er stengt 5 planleggingsdager hvert år. Disse dagene kan regnes som feriedager for barnet. Det kan gjøres unntak fra vedtektene om ferie for barn med store funksjonshemninger hvor kommunen har truffet enkle vedtak om avlastning i inntil 14 dager av ferien til pårørende. Slike unntak kan også gjøres for andre barn når særlige grunner taler for det. 

 

10.Foreldreråd 

Etter barnehagelovens § 4 skal barnehagen ha et foreldreråd som består av alle foreldre/foresatte til barna i barnehagen.  Foreldrerådet skal fremme deres fellesinteresser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø.  Foreldrerådet skal også ta initiativ til dugnader i barnehagen og hjelpe til med å gjennomføre disse.  Foreldrerådet velger selv leder og sekretær. De er foreldrenes representanter i SU. 

 

11.Samarbeidsutvalg 

I følge barnehagelovens § 4 skal barnehagen ha et samarbeidsutvalg (SU) som skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ.  Det består av  enforeldre/foresatte fra hver avdeling og to ansatte i barnehagen.  Eier kan etter eget ønske delta i SU, men ikke med flere representanter enn hver av de andre gruppene.  Kommunen kan også velge en representant til samarbeidsutvalget.  Eiers representanter velges for 2 år, de øvrige for 1 år. 

Daglig leder i barnehagen er samarbeidsutvalgets sekretær, forbereder sakene, setter opp sakliste og kaller inn til møte i samråd med leder i SU. 

Kretssekretæren, eller den kretsstyret har valgt, har møte- og talerett i SU. 

Samarbeidsutvalget skal forelegges saker og har rett til å uttale seg i saker som er av viktighet for barnehagens innhold, virksomhet og forholdet til foreldrene. Det skal ha informasjon om budsjett og regnskap. Saker som gjelder ansettelser, opptak av barn og lignende skal ikke behandles av samarbeidsutvalget. 

 

12.Dugnad 

Det er ønskelig at foreldre/foresatte som benytter barnehageplass deltar på dugnad arrangert av barnehagen og foreldrerådet. 

 

13.Eierstyre 

Eier utnevner et eierstyre for barnehagen.  Dette skal være eiers lokale organ som bistår styrer med oppgaver i henhold til instruks for styringsgruppa. 

 

14.Internkontroll. 

Barnehagen skal foreta internkontroll etter gjeldende regler og forskrifter. Det vises til PBL-HMS for dokumentasjon av barnehagens internkontroll. 

 

15.Ansvar. 

Barnehagen tegner ulykkeforsikring for barn som har fått plass i barnehagen.  Forsikringen dekker barnet 24 timer i døgnet gjennom hele året. 

 

16.Iverksetting og endringer. 

Vedtektene for Fredheim Barnehage gjøres gjeldende fra: 01.11.20 

Lokale tilpasninger av vedtektene skal godkjennes av eierstyret i barnehagen, så sant det ikke gjelder endringer av prinsipiell art. Da skal endringene godkjennes av styret for NLM-barnehagene AS.